斓宅 LAN House


一处两套别墅打通的住宅,是一对年轻夫妇和他们三个孩子的居所。小区内部住宅密度高,相邻近,所以我们不仅要改造出一个宽敞的生活空间,还要保证充足的自然光线。想通过独特的色调、精致的用材及精湛的工艺来表达至简的设计语言,凸显空间每一处细节的用心。

This unconventional abode connecting two semi-detached houses was design for a young couple with their three children. We transformed it into a wide and open family home that optimizes the amount of natural light in spite of close-up distance between the neighboring buildings. The focal point of project is featuring distinct colour choices and the use of exquisite materials as well as a simple, minimalist interior that allows details to stand out.

在居者看来,空间的动线需要动静交替,亲密和距离的区分。每个房间的独立私密,公共区域的聚集,也是为了培养孩子们学会独处时的思考,热闹时的融入。居所的一层为起居室、餐厅及厨房;二、三层则为卧室和家人休闲区域。

 

一层完全敞开的设计,和谐一致的装饰面,米黄色的艺术涂料,肌理的瓷砖,甚至每一个柱子的细节处理,都将其视为一个整体,虽有功能的划分却有着同样的属性。旋转楼梯是居所中心的位置,置于一个高台之上,这样的高低错落,从楼梯的角度,让客厅看上去更像是一个下沉的设计,加之深色几何体块的沙发和金属细节的勾勒。

The owner wants a house to promote the independence of each bedroom, and that the common spaces could be spaces for gathering. With three storeys tall, bedrooms occupy the two uppermost storeys while the ground floor provide a communal living and dining space.

 

By opening up the volumes of the living spaces and using a consistent palette of materials and finishes including beige plaster on the walls, veiny tile and stone to introduce a feeling of calmness and balance and tie spaces together. The twisting stairs in a raised platform gets the seating area sunken viewing from the angle of stairs. In contrast to the soft tones of the walls and floors, we installed furniture and fittings in dark and metallic details with geometric forms.

餐厅位于一层的另一侧,设有两个用餐区域和一个早餐岛台。足够宽敞的空间既可以举办宴会,也可进行小范围的下午茶聚会。大面积的落地玻璃,为充足的光线和开阔的视野提供有利的条件,游泳池波光粼粼和花园的青葱尽收。一面半透明的玻璃滑门将餐厅和中厨划分开来,也将生活的匆忙和繁乱隐藏起来。

 

流动蜿蜒的曲面走廊将主卧和孩童卧室戏剧的链接起来。步入主卧,墙面圆齿和天花板曲面的设计优雅的划分出一处睡眠区域,也无不“内涵”着整个居所曲面元素的呼应。步入式衣帽间和浴室的相连,所有的细节都是采用的金属元素。在走廊的另一边则是龙凤双胞胎的连通卧室。值得一提的是,我们在男孩卧室里用沉浸的深蓝色顶漆和有趣的立体墙纸划分出了一个共享的活动区域,感受生活的陪伴和分享。

The dining area on the other side of ground floor encompasses two dining corners and a lunch island. The family could use them as a whole to arrange a banquet while on some other informal occasions one of the dining zones would serve the best tea time with gorgeous natural afternoon light going through expansive panes of glass, which allows for uncompromised views of the pool and landscaped garden. A translucent glass door with metallic frame separates the open-plan dining room and kitchen for concealing some kitchen functions.

 

The master room and twin’s room on the second floor are linked by an unexpectedly fluid curve passage. Stepping into the master room, the scalloped details on the wall and ceiling and gentle plaster create a smooth and generous sleeping area in nod to wavy stylings in the house, which completes with a walk-in-wardrobe and bathroom.Hardware like the cabinet door frame and taps are made from gold-hued brass. At the end of corridor, there is a connecting room for the twins. We embellished the corner of boy’s room with immersive blue paint and a funny tridimensional wallpaper to delineate a sharing playing area.

扫描二维码分享到微信