简减 Less


这个近550㎡的居室是属于一对80后夫妻, 从事设计相关职业,平时并没有太多时间和经历打理,所以他们希望整个空间摒弃随波逐流的繁复堆砌,追求极简之美。

 

Located in Changsha, the south of China, the nearly 550 square-metre apartment belongs to a young couple who wanted their living space to boast a more minimal aesthetic. The residents engaging in design-related works have no time to put their life in order, thus seek to shed their home of unimportant accumulation, creating a space free of clutter.

这个空间其实是由3套180㎡的平层组成,宛如一个连通的大盒子,是男女主人的“游乐场”,但是对于设计师来说,打造这样的空间,会面临很多实质的问题。首先就是连接上下两层楼梯的位置,空间原始的组合是2套同层,1套在上一楼层,因此调整了原有的结构,增加了拉力樑,这不仅优化了楼梯的位置,还确保了其安全和稳定性;为了可以达到空间的通透,把起居室、餐厅以及书房这三个联动的大区域去掉了所有非承重墙的部分,让家人和孩子可以穿梭自如,共享每日份的快乐。

 

This two-story apartment actually involves three separate apartments, in which the new first floor doubles the floor area of the original two properties, the other on the top of them as a second floor. The arrangement, which looks similar to structural blocks of Lego, is in keeping with residents’ playful style. In order to flawlessly combine these three independent apartments, it is crucial to have the form of internal construction for structural adjustment. Based on safe and stability, designer employed tension beams, in which the staircase as vertical connection was positioned, to support the ceiling between two levels. Throughout the living space, all nonbearing walls have been torn down for encouraging the family move freely and share every lovely moment.

入户便是开放式的茶室,也是居室公共空间和私人空间的分界线。为了家庭共享区域更为通透,将原有的非承重墙都打通。浅灰色调的空间,自然纹理的瓷面地,烟灰色调木制墙板,皮质沙发座椅,偶尔出现在角落里的绿植,这些在暖色灯光的衬托下,能让人感受到不经意间的幸福。这样的空间里,恰如其分的切分,不露声色的高级,“简”到不能再“减”态度,放松自如才是家的模样。

Upon entering, one steps into an open tearoom as divide between common area and private rooms. For the communal space, nearly all of the pre-existing partition walls have been knocked through to form a huge, open-plan ground level with off white tile floor in veiny gray and bearing walls wrapped by smoky gray timber, picking up on the hue that dominate this apartment. Dotted throughout are contrastingly mandarin-color armchairs, black glass-surface tea table and green plants. Appropriately applying the lights, designer foster an intimate and warm atmosphere inside this apartment. The partition and expression of this apartment are intended to convey a less-is-simple attitude and a high-end, classical elegance.

扫描二维码分享到微信