墨绿 Blackish Green


这是保利印江南社区一套280平方的顶复住宅,业主是一个知识分子家庭,两夫妻以及一个上大学的女儿。作为相识十年以上的老客户,对于设计的过程和装饰的风格,业主完全托付给了设计师。只在功能要求上,提出了两点:第一,家里要有足够的放书的空间;第二,女儿喜欢烹饪,所以厨房要大。

 

Located in the suburb of Ningbo, the 280 square-metre penthouse is shared by a couple with their adult daughter who wanted their living quarters to boast a more minimal aesthetic. This penthouse was named after the color Blackish Green as clients’ favorite color, which ubiquitously appears in the space such as antique cabinet, carpet and mosaic tile. As for space function, they came up with tow points: a room could neatly store books and a spacious kitchen for their daughter being fond of cooking.

鉴于业主的生活习惯,一层安置了书房、茶室、客厅、厨房餐厅以及主卧套房,二层则是女儿的卧室和书房,并充分利用顶楼的优势,设计了南北双露台,以及阳光房和洗晒的空间。

 

综合分析原空间,一层空间不够规整,厨房、餐厅和楼梯间太小,主要功能有使用障碍。于是设计师打开了了一楼北侧厨房位置,纳入阳台部分形成方正的整体区间,打造实用面积在25平米以上的开放式厨房和餐厅,满足第一个功能要求。然后,针对楼梯间太小的问题,向外借空间,将原户型衣帽间的位置用作楼梯间,空间的拓展缓冲了上下楼的空间,让垂直空间更为舒适,同时,通过明步楼梯,打开墙体,使得客厅书房和茶室融为一体,不仅使得公共空间更加敞开,采光和通风以及动线格局也变得更为舒适。

 

因为家里平常也没有什么访客,一楼的剩余五十平方作为一个卧室套间,朝南卧房,中间是卫生间,朝北是衣帽间,空间足够,然后通过一道门实现卫生间公共属性和私人属性的切换。

纵观本案,最大的亮点在于通过动线的梳理和空间的置换,减少了过道等无用的浪费空间,并使得每一个空间都有足够舒适的尺度。

In consideration of their living habits, living room, tearoom, study, kitchen and the couple’s bedroom are located at the first level, their daughter’s living space at second level. With advantage of terraces on the top floor, sunroom and laundry room have been created. As a matter fact, the irregularity of original structure compresses the space of kitchen, dining room and staircase that brings use inconvenience; therefore designer applies the method of “space replacement”. 

Framing an open kitchen adjacent dining room, balcony area contributes to this integration; for enlargement of staircase, the previously existing dressing room is taken as the place of staircase at present, which makes vertical space more comfortable than before. Meanwhile, by opening the wall between living room and tearoom and also installing the stairs without barricade, light is added in abundance, the dimensions of public room become ample as well. For one thing to mention, because of few of visitors in normal time, there is only one bathroom inside the couple’s bedroom suite divided by slide door, which could realize switching bathroom from private to public.

Throughout, with completion internal circulation and the method of “space replacement”, there is no more waste room, and every room obtains comfortable dimension.

扫描二维码分享到微信