观海卫 The Roof Club


“海之大观在卫”,东海雄镇观海卫是杭州湾大桥经济圈中最具发展潜力的区域之一,民营企业实力雄厚,来往客人中不乏世界五百强企业的重要客人,所以对于企业接待会所的设计具有较高的要求。

 

As the name implies, the Roof Club is centrally on the roof of an old factory. Thanks to the lower story of the former building and nothing keeping out line of sight, the club could be surrounded by green garden. The design aims to transform it into a space that could meet the functions of social club but also convey the oriental spirit of primitive simplicity and the pursuit of high-quality modern life.

 

设计的任务是将其改造成为一个具有东方韵味的会所,既能满足一般会所的休闲聚会社交等功能,又表达对清雅含蓄、端庄丰华的东方式精神境界及现代生活品质的追求。东方基调的设计方向是业主的明确要求,但设计师没有用传统的元素去堆砌或者采用古法来设计,而是用当代设计的手法和空间序列,将东方文化中的诗意、雅致融入了舒适、人本的现代空间。

 

Client makes explicit claim about the oriental style as preference. Going beyond piling up Chinese elements into this space, modern design techniques and spatial sequence are innovative to building up oriental style for integrating the poetry of eastern culture into present life. Furthermore, client intends to make full use of this limited space, necessarily including meeting room, tearoom, dining room, guest room, entertainment room, ball room, etc.

设计师不拘泥于东方传统,从艺术出发,给了这个空间更多的当代因子。空间中的布艺沙发、西式厨房、阳光房、灯饰及油画作品,不仅满足了空间的功能需求,更拉进了空间和人之间的距离,不至于出现曲高和寡的情况,让人放松地享受这个空间,而非保持距离的欣赏。

 

From perspective of art, designer enriches interior with much more modern elements like fabric sofa, western kitchen, decorative lighting and paintings, which all help to realize the function of space as well as boost the communication between people.

设计从规划入手,将景观、园林和建筑作为空间序列的基础元素,通过介入园林和建筑设计,提升建筑的高度,构建中西园林,让空间的尺度更加舒适,景观更为出色,并且让空间动线与整个场域融为一体,不仅改变了原先逼仄的空间体验,更以开放的结构将外部开阔的视野和再造的日式园林景观引入室内,完成对于中国传统文化中天人合一的理念导入。

 

Design is about the process of planning. Landscape, garden and architecture regarded as basic design element properly get involved into this planning. We rise the building height and set up Chinese and western garden, which turn out to enhance the experience throughout space and allow garden landscape in a broader field of vision into interior. This design evokes the Buddhist concept of communions with nature.

对于自然光线的运用是这个项目的重点之一,借助顶楼良好的采光条件,以及从园林到室内的一体化构建,设计师将光线应用于室内氛围的营造,在不同的功能区域,通过运用不同的材料和设计手法,让光线产生丰富的变化。不仅空间的亮暗会跟随天然光和人工光的交替而变化,空间中人的视线也被被精心的安排,通过隔断以及遮挡物的处理,人们进入这个建筑后,会在不同的时间,不同的角度,不同的视域中看到室内外景致和彼此的不同状态,形成人、空间和景观的互动。

 

The greatest challenge is the application of nature light. Designer takes advantage of daylight condition in the roof and integration of indoor and garden to create a certain ambiance within interior. By means of various materials and design techniques in different functional area, light could be rich in variations. Not only do light and shade change with the alternation of nature and artificial light, but so do sight. While entering the building, people could profit the varying scenery from different periods and angles, which is seen as the interaction between human, space and landscape.

扫描二维码分享到微信